VELENJE UNDERGROUND

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Doživite edinstveno 5* gastronomsko pustolovščino 160 m pod zemljo, ki je uvrščena v zbirko SLOVENIA UNIQUE EXPERIENCES!

VELENJE UNDERGROUND

Doživite vrhunsko kulinarično izkušnjo v najgloblji jedilnici v Sloveniji. Stopite v časovni stroj in bodite del podzemne avanture na eni od najdebelejših plasti premoga na svetu.

Spustite se z najstarejšim dvigalom v Sloveniji v Muzej premogovništva Slovenije. V najgloblji slovenski jedilnici izkusite knapovsko okolje in vrhunske jedi ekipe iz Vile Herberstein.

Kombinacija surovega industrijskega okolja, gastronomskih užitkov in glasbene animacije napoveduje izjemen dogodek.

Srečno med rudarji, vrhunsko s chefi! Okusite podzemlje z vsemi svojimi čuti.


Podrobnejši opis dogodka:

18.30 – Začetek doživetja na impresivni lokaciji – v Muzeju premogovništva Slovenije. Eleganten, a hkrati pristen rudarski sprejem gostov. Na začetku bo vodnik poskrbel za simpatičen poziv,, da »skočite čez kožo«. Osnova šege je bila včasih in je še danes sprejem novincev med stare rudarje. Pijača dobrodošlice in knapovski pozdrav iz kuhinje.

19.00 – Sledi Vožnja z najstarejšim delujočim dvigalom v Sloveniji, 160 m pod zemljo v nekoč aktivne rove jame Škale. Ne samo, da se boste v družbi vodnika sprehodili po največjem slovenskem nahajališču premoga, še več – nahajali se boste v eni od najdebelejših plasti premoga na svetu! Sledil bo kratek ogled najbolj atraktivnih lokacij podzemlja, učinek presenečenja in zgodba o rudarjenju. Tu se je odkopalo več kot 220 milijonov ton lignita. Če bi ga naložili v vagone, bi lahko z njimi sestavili kompozicijo, ki bi dvakrat obkrožila zemljo.

19.20 – Prispeli boste do intimne in sofisticirano urejene najgloblje jedilnice v Evropi. Prepustili se boste profesionalni ekipi natakarjev in kuharskih mojstrov Vile Herberstein, ki vas bodo ob spremljavi vrhunskih vin razvajali s 4-hodno »Štajgerjevo južno«. Z vsemi brbončicami in čuti boste okusili knapovsko zgodbo in identiteto lokalnega prostora. Najprej boste navdušeni nad »Hajerjevo prvo košto«, kasneje si boste želodčke ogreli z »Orng česnovo župo«, točno takšno, kot so jo v preteklosti kuhale žene rudarjev. Za glavno jed si boste privoščili »Pečeno raco z malovjem«, posladkali pa se boste s sladko pregreho - »Šuto z jagodno špuro«. Pričakujete lahko tudi kakšen dodaten element presenečenja. Na kulinarično popotovanje vas bo med posameznimi meniji pospremila glasbena animacija.

21.10 – Da se boste predramili od razvajanja, vas bo  vodnik povabil na razburljivo vožnjo s podzemnim vlakom. V nekaj minutah boste prestopili v dvigalo in že boste na površju.

21.25 – Doživetje boste sklenili v črni garderobi, kjer boste  ob kozarcu vrhunske penine izmenjali vtise, in ravno tu se marsikdaj stkejo tesne prijateljske vezi.

In ker presenečenj v Velenju nikoli ne zmanjka, so za vas  pripravljena še lokalna darilca, ki jih boste odnesli domov kot spomin na edinstveno kulinarično pustolovščino – VELENJE UNDERGROUND. 


Nekaj dodatnih navodil za obiskovalce dogodka:

V primeru nakupa vstopnic velja, kot je navedeno na zadnji strani vsake vstopnice: že kupljenih vstopnic ne morete vrniti ali zanje zahtevati povračila.

Dogodek poteka v Muzeju premogovništva Slovenije, in sicer v nadzemnem in podzemnem delu. Čas trajanja je predvidoma 3 ure. V kolikor ne konzumirate alkohola ali imate posebne zahteve glede hrane (vegi, gluten, laktoza idr.) vas prosimo, da nam to predhodno sporočite preko e-pošte turizem@velenje.si in adna.lainscek@velenje.si.

V podzemni del je prepovedano vnašanje vžigalnih sredstev (vžigalnikov, vžigalic), cigaret, mobitelov, fotoaparatov, kamer ... Organizator dogodka zagotavlja prostor za varno shranjevanje osebnih stvari. Na voljo so omarice, ki se zaklenejo, obiskovalec pa ključ zadrži do ponovnega prihoda na površje. Do odhoda proti garderobi je fotografiranje in uporaba telefonov ter drugih naprav dovoljena.

Obvezna je uporaba čelad, ki si jih je potrebno nadeti pred vstopom v jamo. V jami se temperature gibljejo okrog 180C, zato vam priporočamo toplejša oblačila in primerno obutev. Osebam, ki so pod vplivom alkohola ali drugih narkotikov, vstop v jamo ni dovoljen.

Dogodek bo organiziran na globini 160 metrov. Obiskovalci se v globino spustite z najstarejšem še delujočim dvigalom v Sloveniji. Osebam, ki imajo strah pred zaprtimi prostori, obisk dogodka odsvetujemo.

S podrobnejšimi navodili in pravili muzeja, ki jih je potrebno spoštovani in upoštevati, boste seznanjeni pred začetkom dogodka.

Zaradi pravočasne izvedbe, vas prosimo, da ne zamujate.

Srečno!


 

 

 

 

Odgovorni organizator prireditve:

Zavod za turizem Šaleške doline

Stari trg 3

3320 Velenje