rotary - Nakup vstopnic

Glasba celjskih grofov

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Slovenska in češka glasbena kultura sta se v preteklosti pogosto srečevali. Z dobrodelnim koncertom, na katerem sodelujejo študentke in študenti praške Akademije za glasbo in ples HAMU ter Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, dodajamo nov kamenček v mozaik tega sodelovanja. V programu se bo glasba, ustvarjena v začetku 15. stoletja, še v času grofov Celjskih, prepletla s poznorenesančnimi in zgodnjebaročnimi deli, vezni člen med obema obdobjema in med obema deželama pa predstavlja Jakob Petelin (Jacobus Gallus Carniolus), ki je bil rojen na Kranjskem, zadnje obdobje svojega življenja pa je preživel v Olomucu in Pragi.

S pričujočim koncertom pričenjamo dolgoročni projekt Mladi talenti, ki izrašča iz dolgoletnega izjemno uspešnega sodelovanja med prijateljskima Rotary kluboma Praha City in Ljubljana Center, podpirajo pa ga slovensko veleposlaništvo v Pragi in češko veleposlaništvo v Ljubljani, Rotary Distrikt 1912, RTV Slovenija ki bo koncert posnela, sponzorji, donatorji ter kulturnimi meceni. Zbrana denarna sredstva bomo namenili nadarjenim posameznikom z obeh Akademij za njihovo dodatno glasbeno izobraževanje ter specializacijo v Pragi oziroma v Ljubljani, ki si tovrstnega študija sami ne bi mogli privoščiti.

S prvim koncertom stare glasbe, vsakoletni koncerti bodo izmenično v Ljubljani in Pragi, oba kluba in obe glasbeni akademiji negujeta povezanost med Slovenijo in Češko ter vzpostavljata osnovo za nadaljnjo krepitev njunega vsestranskega sodelovanja.

Pokrovitelj dogodka

Pokrovitelj prvega dobrodelnega koncerta Glasba iz obdobja Celjskih grofov je Predsednik Republike gospod Borut Pahor.

Spored

Codex Speciálník, William Brade, Michael Praetorius, Giovanni Bassano, Orlando di Lasso, Orlando Gibbons, Thomas Morley, Jacobus Gallus, Giovanni Martino Cesare, Lorenzo Allegri, Johann Hermann Schein, Biagio Marini, Adam Michna iz Otradovic. Izvajalci so Pevski consort HAMU Praga, Ansambel kljunastih flavt Akademije za glasbo UL in Kvartet baročnih pozavn Akademije za glasbo UL, umetniški vodja projekta je prof. Egon Mihajlović, Oddelek za staro glasbo UL AG.

Za več informacij pišite na info@rclc.si ali pokličite 031 321 527.